Omgeving

Als een eiland gelegen tussen twee natuurgebieden, eendenkooi, bollenvelden en grasland met schapen, koeien en paarden hoef je nergens meer heen voor het pure natuurgevoel.

Een aards paradijs, waar de stilte alleen onderbroken wordt door het geluid van de vele vogels, kikkers en schapen. Moeder Natuur is aan het woord.

Het kustgebied is nog aardig ongerept met prachtige stranden en mooie duinen waar een gevoel van vrijheid overheerst.

Een inspirerende plek waar de kracht van licht in typisch Hollandse luchten aanwezig is evenals de veranderende kleuren van de omgeving. 

Uitstapjes in de omgeving

Eendenkooi 't Zand

Eendenkooi ’t Zand zo’n 400 jaar geleden aangelegd. Voor de bewoners van het onvruchtbare zand was hij een belangrijke bron van inkomsten. Er werden eenden gevangen voor het vlees.

De kooi was in de loop der jaren volledig in verval geraakt, maar in de jaren tachtig is deze aangekocht door Landschap Noord-Holland en weer volledig in oude staat hersteld.

Meer informatie

West-Friese Folklore Schagen

Sinds 1953 organiseert de Stichting ter Bevordering van de West-Friese Folklore de 10 West-Friese donderdagen. Deze donderdagen staan in het teken van o.a. leven, werken, en kleden anno 1910. De 10 donderdagen beginnen al vroeg, om 8:30 uur komen de vrijwilligers samen bij museumboerderij “Vreeburg” om de paarden voor de koetsen te spannen.
Om 10:45 begint de optocht. Zo’n 20 koetsen en 350 vrijwilligers vormen een optocht die er zeer verzorgd uitziet. Deze verzameling koetsen en authentiek geklede vrijwilligers is uniek in Nederland. Er lopen ook veel kinderen en dames met kinder- en wandelwagens mee. Ook deze wagens zijn authentiek.
Naast de optocht en de thema’s zijn er nog tal van andere zaken te bewonderen in Schagen. Het museum “Vreebrug’ is een bezoek waard. Daarnaast wordt er elke donderdagmorgen een markt gehouden.

Meer informatie

Natuurgebied Wildrijk

Ooit waren er in het westen van de Zijperpolder meerdere bosrijke buitenplaatsen van welgestelde Amsterdamse kooplieden. Ook het Wildrijk is aangelegd als buitenplaats. Later, tijdens het graven van het Noordhollandsch Kanaal, werd veel bos gekapt door kamperende arbeiders. Enkele stukjes bos bleven gespaard. Zo ook het Wildrijk, een uniek stuk natuur waar men in een klein uur een mooie wandeling kan maken. Zeker in  het voorjaar is dit een aanbeveling met de fel bloeiende wilde hyacinten.

Meer informatie

Strand Callantsoog

Callantsoog is een echte familiebadplaats. Het dorpje ligt prachtig in de duinen pal bij het strand en het heeft een winkelcentrum dat in het hoogseizoen dagelijks (dus ook zondags en ’s avonds) geopend is. Verder zijn er strandpaviljoens en een reddingsbrigade. Het nabijgelegen naaktstrand is het oudste van Nederland.

Meer informatie

Het Zwanenwater

Natuurgebied het Zwanenwater ligt in de Noord-Hollandse duinen bij de kustplaats Callantsoog. Een heel divers duingebied van 600 hectare en twee duinmeren als blikvangers.

Midden in het duingebied liggen de twee grootste natuurlijke duinmeren van West-Europa: het Eerste Water en iets zuidelijker het Tweede Water met het Bokkeneiland. Ze zijn in de loop van de 18e eeuw ontstaan door stijging van het grondwater en regenwater dat bleef staan, net achter de zeereep.

Vanwege de rijke flora en fauna heeft het Zwanenwater een internationaal beschermde status; het is een Natura 2000-gebied (natuurgebied van Europees belang) en officieel Wetland-gebied (waterrijk natuurgebied van internationale waarde).

Meer informatie